Upea keittiö

Keittiö on paikka, jossa viihdytään ja vietetään aikaa. Siitä johtuen on tärkeää, että keittiö on kaikin puolin toimiva ja varustettu riittävästi huomioon ottaen käyttäjiensä tarpeet. Erilaisissa keittiöissä tarve on erilainen ja siksipä mitään yleistystä keittiön varusteluun ei voida antaa. Toiset käyttävät keittiötä vain valmiiden ruokien lämmitykseen mikrossa tai paistinpannulla, kun taas joku toinen laittaa puolivalmiin aterian uuniin valmistumaan. Sitten on puolestaan ihmisiä, jotka haluavat tehdä ruokansa alusta loppuun, mutta ei panostaa sen enempää ruuan laittamiseen kodin keittiössä. Tällöin keittiön varustukseksi riittää erinomaisesti se perusvarustus, joka keittiössä normaalistikin on. Tietysti lisänä mikro on oiva kiireisen perheen avustaja ruuan lämmityksessä ja ilman kahvinkeitintä harva meistä voisi elää.. Sitten on olemassa vielä ne ihmiset, jotka nauttivat ruuanlaitosta kotona. Heille erilaiset mukavuudet keittiössä tuovat huomattavasti lisäarvoa ja miellyttävyyttä ruuanlaittoon.

Harrastajakokin keittiö

Millainen harrastajakokin keittiön sitten tulisi olla? Ergonomia on tärkeää kaikessa, myös keittiössä. Harrastajakokki tulee viettämään paljon aikaa kodin keittiössä. Tämän vuoksi ergonomisiin asioihin on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota. Toinen harrastajakokin ilon lähde on se, että keittiö on varusteltu juuri harrastajakokkia ajatellen. Tällöin kaikille keittiönvarusteille, joita on normaalia keittiötä enemmän, on tärkeää olla omat paikkansa. Tämä auttaa järjestyksen ylläpitämistä kodin keittiössä. Harrastajakokki tarvitsee myös kunnolliset kodinkoneet, puukot ja pannut sekä kattilat. Näille kaikille täytyy olla paikkansa. Näin käyttö on helppoa ja miellyttävää ja kokkaus sujuu vaivattomasti. Harrastelijakokin keittiöön kannattaa kiinnittää huomiota ja jossain vaiheessa eteen tulee todennäköisesti myös keittiön remontointi ja tällöin on erittäin hyvä ottaa huomioon harrastelijakokin tarpeet. Keittiön remontoinnissa voidaan huomioida omat paikat kaikille koneille, joita harrastelijakokki keittiössään tarvitsee. Tämä mahdollistaa sen, että keittiön tasot on helppo pitää tyhjänä ja puhtaana. Millaisia muutoksia keittiöön sitten olisi hyvä tehdä?

Harrastajakokin keittiön muutostyön suunnittelu

Harrastajakokin keittiöön tärkeää on huomioida remontissa paikka kaikille työvälineille ja laitteille. Keittiöstä saa toimivan hyvin pienelläkin remontilla. Käynti paikallisessa kodin tavaroita myyvässä liikkeessä antaa jo paljon käytännöllisiä ideoita. Toisaalta on erittäin hyödyllistä katsoa myös ideointikuvia ja ideavinkkejä netin eri sivustoilta. Tällaisia ovat muun muassa blogit, keittiötarvikkeita myyvien kauppojen sivustot, Instagram ja Pinterest. Näiden lisäksi on lukuisia muita sivustoja, joista saa hyvin kerättyä vinkit talteen. Niitä on sitten keittiön muutoksessa helppo toteuttaa, vaikka muutostyöt olisivat aivan pienetkin. Erilaisilla telineillä tai hyllyratkaisuilla saadaan helposti käytännöllisiä ratkaisuja. Puukoille on kätevä oma magneettiteline, johon puukot saa kätevästi ja näyttävästi seinälle pois tieltä ja tukkimasta tasoja. Mikron saa perinteisesti upotettua hyllylle samaan rivistöön kaappien kanssa ja niin edelleen. Ideoita harrastajakokin keittiöön on loputtomasti. Jo pelkästään käynti paikallisessa Ikeassa synnyttää ideoita laidasta laitaan harrastajakokin keittiön muutostöiden suunnitteluun.

Harrastajakokin keittiön muutostöiden toteutus

Sitten onkin aika toteuttaa harrastajakokin kodin keittiön muutostyöt. Hyvin suunniteltu on tunnetusti jo puoliksi tehty. Toisinaan harrastelijakokin keittiö laitetaan täysin uusiksi eli alkaen kaikkien keittiön kaappien ja tasojen purkamisesta ja päättyen laattojen irrottamiseen seinistä ( tämä ei ole se miellyttävin homma keittiön purkamisessa ). Toisinaan riittää se, että vanhat kalusteet modernisoidaan harrastajakokin tarpeiden mukaisiksi ja vaihdetaan lisäksi keittiön kaappien ovet. Tämän lisäksi keittiöön lisätään erilaisia käytännöllisiä ratkaisuja. Keittiön kaapin ovien vaihto on helppo projekti. Keittiön kaapin ovet ovat usein määrämittaiset ja standardin mukaiset eli keittiökaappeja myytävistä liikkeistä voit tilata juuri oikean määrän keittiön kaapin ovia. Jos keittiön kaapin ovien mitta ei ole standardin mukainen, ei kannata purkaa koko keittiötä, jos kaappien rungot ovat edelleen hyvät. Tällöin ovien vaihtaminen on järkevin tapa hoitaa keittiön näkyvin muutos. Tämän lisäksi muilla pienillä muutoksilla saadaan keittiö toimimaan helposti harrastajakokille.

Harrastajakokki tarvitsee luonnollisesti hyvät työvälineet ruuan laittamiseen. Kokkiveitsiä löytyy laidasta laitaan, mutta harrastelijakokin kannattaa hankkia itselleen juuri omaan käteen istuvat veitset. Lisäksi riittävän laadukkaat kodinkoneet helpottavat harrastelijakokin työskentelyä keittiössä. Monitoimikone ja vispilä sekä sauvasekoitin muiden kodinkoneiden ohessa ovat tärkeitä työvälineitä harrastelijakokille ja niiden hankintaan kannattaa hieman panostaakin. Hyvin suunnitellussa keittiössä ja oikeanlaisilla välineillä tulee ruuan laittamisesta harrastelijakokille erittäin hyvä draivi tehdä mitä parhainta ruokaa itselleen, perheelleen ja ystävilleen.