Luontaistuntija Kouvola
10 suosituinta ekologista lattiamateriaalia

10 suosituinta ekologista lattiamateriaalia

Onko sinua alkanut kiinnostaa vinyylilankku lattiamateriaalina? Himottaisiko korkkilattia? Et ehkä tiennytkään, että myös kumi ja nahka sopivat lattiamateriaaleiksi. Tästä artikkelista voit oppia paljon uutta kymmenestä suosituimmasta ekologisesta lattiamateriaalista.

1. Korkkilattia on antimikrobinen hyönteiskarkotin

Korkilla ei ole kovin pitkä historia lattiamateriaaleina. Korkkia saadaan puista ilman, että ne pitäisi kaataa. Kolmen vuoden päästä edellisestä keräyksestä voidaan suorittaa uusia.

Korkki on antimikrobinen, joten se vähentää kodin allergeenien määrää. Korkki ei pala kovin herkästi, ja se toimii luonnollisena hyönteiskarkottimena. Korkkilattia on vieläpä hyvin helppohoitoinen – silti se voi kestää (laadusta riippuen) 10–30 vuotta. Laajasta korkkilattiavalikoimasta voit valinta tyyliltään sopivan kaikkiin kodin tiloihin.

2. Bambu on persoonallinen lattiamateriaali

Bambuakin voi käyttää lattiamateriaalina. Bambu sopii lattiamateriaaliksi, koska se on kestävä, helppo asentaa ja vaivaton ylläpitää. Puilla kestää ainakin 20 vuotta palautua hakkaamisesta, mutta bambu kasvaa takaisin 3–5 vuodessa. Kun sinulla on bambulattia, on sinulle kestävästi tuotettu ja personaallinen lattia, jollaista ei hevillä löydy muualta.

3. Luonnontuote linoleumia ei pidä sekoittaa vinyyliin

Älä sekoita vinyylilattiaa linoleumilattiaan. Vinyyli tehdään synteettisistä materiaaleista, ja sen sisältämät kemikaalit ovat haitallisia. Linoleumilattia tehdään pellavaöljystä, hartsista, kalkkikivijauheesta ja muista luonnontuotteista. Korkin tapaan linoleumikin on vedenkestävää ja huonosti palavaa.

Linoleumilattia ei ole mikään eilisen keksintö, vaan sitä on käytetty paljon jo 1940-luvulla. Nyt linoleumi on tehnyt varsinaisen comebackin, ja sitä saa upeissa väreissä.

4. Lasilaatta hylkii likaa ja vettä

Lasinkeräykseen viemistäsi pulloista valmistetaan muun muassa lasilaattoja. Harkitse kierrätetystä lasista valmistettuja laattoja keittiöön tai kylpyhuoneeseen – ne eivät homehdu kosteudesta huolimatta. Tahrat eivät tartu, joten lattia on helppo pitää puhtaana. Väreistä ja muodoista ei ole pulaa, ja mikä parasta: lasilaatta heijastaa valoa toisin kuin keraaminen laatta.

5. Betonilattioiden suosio kasvaa koko ajan

Betonilattia voidaan lukea ekologiseksi, koska se on äärimmäisen kestävää, helppoa huoltaa ja todella pitkäikäistä. Betonilattioista on tulossa koko ajan suositumpia, joten yhä useampi jättää betonin näkyviin ja kiillottaa sen.

6. Villainen kokolattiamatto on ekologinen valinta

Matot

Kokolattiamatolla on pehmeä kävellä ja mukava istua. Kokolattiamattojen laajasta valikoimasta löytyy helposti mieluinen. Matot on kuitenkin usein tehty aineksista, mitkä ovat haitallisia sekä ympäristölle että ihmisten terveydelle. Valitse villamatto, sillä villa on peräisin luonnollisesta lähteestä. Värjätty ja matoksi kudottu villa voi kestää vuosikymmeniä. Joissain perheissä villamatot periytyvät sukupolvelta toiselle. Muita luonnollisia materiaaleja kokolattiamatoksi ovat sisal, juutti ja puuvilla.

7. Kierrätetyistä muovipulloista tehty kokolattiamatto on ekoteko

Kierrätetyistä muovipulloista tehty kokolattiamatto on ympäristövaikutuksiltaan minimaallisen pieni. Jokainen muovipullo, mikä mattoon on käytetty, on pois maaperästämme. Muovimatto on kestävä, eikä värivalikoima lopu heti kesken. Huomaa kuitenkin se, että muovimatto pitää korjata kunnolla, jotta se ei ala purkautua muuttuen huonokuntoiseksi. Lisäksi kierrätetyistä pulloista tehdyllä matolla voi olla hieman kova kävellä.

8. Kumilattia vanhoista autonrenkaista – sopii myös keittiöön

Kumilattiasta voi tulla mieleen kuntosali, mutta kumilattiaa kannattaa harkita myös kylpyhuoneeseen ja keittiöön. Soinnuta väri ja tyyli muuhun sisustukseen, niin vanhoista autonrenkaista tehty kierrätyslattia löytää tiensä sinunkin huusholliisi. Huomaa vedenkestävyys ja mukava kävelytuntuma!

9. Nahkalattia upea katseenvangitsija

Nahkalattia voi herättää hämmennystä. Nahkalattiat valmistetaan niistä nahanosista, mitkä eivät kelpaa asusteisiin. Pehmeä, jalan alla lämpimältä tuntuva nahka sopii makuuhuoneeseen, vessaa ja muualle, missä ei kävellä paljoa. Nahkalattia ei pidä kosteudesta, mutta kuivissa tiloissa se on kestävä katseenvangitsija.

10. Kierrätyspuu tai kestävästi hakattu puu on hyvä valinta

Sinun ei tarvitse luopua puulattioista, vaikka haluat tehdä ekologisia valintoja. Voit käyttää lattioissasi kierrätettyä puuta. Kauan, kauan sitten hakattu puu voi olla edelleen hyvässä kunnossa, ja se saattaa saada uuden elämän sinun rakennuksessasi. Erityisen kauniilta kierrätetty puu näyttää vanhoissa rakennuksissa tai rantamökeissä.

Toinen vaihtoehto on puu, millä on kestävästä puunhoidosta kertova sertifikaatti. Näin voit luottaa siihen, että metsää on hoidettu korkeiden ympäristöstandardien mukaisesti.

Tyylistä ei tarvitse tinkiä, vaikka haluaisit kotiisi nimenomaan kestävästi tuotettua puuta. Valitse oman näköisesti lattia laajasta valikoimasta, niin voit saada sekä silmää miellyttävän että ympäristön kannalta mahdollisimman haitattoman lattian.